ژن لاغری ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد

لاغر بودن همیشه خطر بیماری قلبی  و دیابت را کاهش نمی دهد، بر اساس یافته های جدید محققین یک ژن مشترک در برخی افراد لاغر و افراد در معرض خطر بیماریهای متابولیک را یافتند که سبب افزایش ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت می شود. محققین دپارتمان اپیدمیولوژی انجمن تحقیقات پزشکی بریتانیا ابراز می دارند که ژنی که بنام Lean gene مشهور است و منجر به تجمع کمتر چربی در بدن می شود با افزایش خطر بیماریهای قلبی و دیابت نوع 2 ( که معمولاً با چاقی و اضافه وزن مرتبط می باشد) مربوط است.

به گفته ی Ruth loos : ما توانستیم داستان ژنتیکی مجذوب کننده ی این ژن را کشف کنیم و زمانی که تأثیرات این ژن را بررسی کردیم ، متوجه شدیم که تاکنون در مورد این ژن اشتباه می کردیم. گروه تحقیقاتی Loos با آزمایش کد ژنتیکی بیش از 75 هزار فرد به جستجوی ژنی که در تعیین مقدار چربی بدن نقش دارد، پرداختند . آنها با شواهد قوی دریافتند که ژن IRS1 مسئول کاهش تجمع چربی در بدن است.

زمانی که تحقیقات خود را ادامه دادند متوجه شدند که IRS1 همچنین با مقادیر ناسالم کلسترول و قند خون که مارکرهای کلیدی بیماریهای متابولیک مانند بیماری قلبی ودیابت است نیز مرتبط می باشد. محققین متوجه شدند که این ژن تنها مسئول تجمع کمتر چربی درزیر پوست است که به آن چربی زیرپوستی یا subcutaneous fat می گویند اما با چربی های مضری که اطراف ارگانها را فرا می گیرد و چربی احشایی یا visceral  نام داردT مرتبط نمی باشد.

Loos می گوید: یافته ها نشان می دهد که عدم توانایی افراد حامل ژن IRS1 در ذخیره ی چربی زیر پوست است می تواند سبب تجمع چربی اضافه در سایر بخش های بدن شود که ممکن است برای عملکرد آن ارگان مضر باشد. او می افزاید: نتایج این تحقیق این پیام را تغییر نمی دهد که افراد لاغرتر از افراد چاق و دارای اضافه وزن سالم تر هستند اما ما می دانیم که برخی از افراد لاغر نیز دارای کلسترول بالا هستند و درمعرض خطر حمله ی قلبی قبل از سن 50 سالگی می باشند. بنابراین ممکن است این  ژن یکی از عواملی باشد که در افراد به ظاهر سالم وجود دارد و سبب افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع 2 شود. میزان مرگ ومیر دردنیا بر اثر بیماریهای قلبی بیش از سایر عوامل است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی 1/17 میلیون مرگ درسال بر اثر بیماریهای قلبی در جهان اتفاق می افتد . محققین معتقدند که اپیدمی چاقی درجهان یک نگرانی عمده در ایجاد موجی از بیماریهای قلبی ودیابت نوع 2 است. بر اساس مطالعه ای که در (25 /ژوئن/2011 ) به چاپ رسید ، تعداد بالغین مبتلا به دیابت از سال 1980 تاکنون دوبرابر شده است و به میزان 347 میلیون نفر رسیده است که خیلی دور ازانتظار و تخمین های قبلی است.

Loos می گوید: درحالی که این مطالعه به ژنها به عنوان یک فاکتور تعیین کننده های خطر ابتلا به بیماری نگاه می کند اما این موضوع را نباید از یاد برد که شیوه ی زندگی (تغذیه، ورزش، ترک سیگار و وزن سالم) نقش اساس را درکاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ودیابت نوع 2 بازی می کند.

منبع: www.reuters.com